Nå er alle fellene oppe og sorteringsarbeidet har begynt! Steffen og Linn dro på ekspedisjon nummer tre den første uka i juni.

Denne gangen hadde vi med materiale for å lage en annen type feller enn de første vi satt opp. Disse fellene er utviklet av Jostein Kjærandsen spesielt for å fange soppmygg. Soppmygg består av flere ulike familier av mygger (overfamilie Sciaroidea, unntatt familien Sciaridae). Takket være intens forskning vet vi nå mye mer om artsmangfoldet av soppmygg i Norge, og kjenner til rundt 1000 arter! Som navnet antyder, er de fleste av soppmyggene tilknyttet ulike typer sopp. Larvene lever i og av sopp, og av å fange små byttedyr i nettene de spinner. Når du plukker en flott steinsopp om høsten og skuffet ser at den er full av mark, da er det soppmygglarver du har funnet. Soppmygg stikker ikke mennesker og er helt ufarlige for oss. Når du ser nærmere på dem ser du at de har et dypt og kraftig bryst med lange lår og nedoverbøyd hode som får dem til å se litt underdanige ut. De er i grunnen ganske pene også!

Voksne soppmygg gjemmer seg gjerne på fuktige og mørke steder, og følger naturlige ledelinjer i landskapet (som skråninger etc.). Fellene vi satte ut nå er laget for å utnytte denne adferden. Så langt det gikk plasserte vi fellene i skråninger eller i randsonen av myra der den går over i skog. Fellene har en mørk presenning på toppen, og kan for soppmyggene se ut som ”skjørtet” på en gran. De flyr under presenningen og krasjer med en plexiglassplate midt under presenningen. Deretter detter de ned i en beholder med en blanding av sprit og propylenglykol, som bevarer dem til vi kan komme og hente dem. Det er første gangen vi prøver ut slike feller, og vi er spent på resultatene. I følge Jostein Kjærandsen er de veldig effektive og han får ofte nesten bare soppmygg i disse fellene. Det gjør også arbeidet vårt med å sortere ut de ulike gruppene av insekter mye lettere, og det kan være at disse fellene også får noen andre arter enn de soppmyggene som også går i malaisefellene våre.
Vi var skikkelig heldige med været, med sol og sommervarme. Heldigvis var det for tidlig for den helt store hedmarkske myggplagen (og ikke er det stikkemygg vi er ute etter heller).







